Květen 2017

Artróza II: Jak upravit jídelníček v případě artrózy?

27. května 2017 v 13:46 | Radana Charlionet
Artróza II: Jak upravit jídelníček v případě artrózy?
V mini-sérii článků o artróze navazuji na předchozí článek, kde jsem vám stručně nastínila jak artrózu léčit přirozenou cestou.
Nyní se pokusím stručně a přehledně shrnout základní pravidla správné životosprávy v případě prevence či léčby artrózy.
Artróza je degenerativní nemoc jednoznačně spojená se stárnutím. Jakmile překročíme čtyřicítku, každý z nás občas pocítí bolest kloubů. Po překročení šedesátky bolesti kloubů, až na vzácné výjimky, trápí každého. Může to být začínající artróza. Záleží jen na vás a vaší životosprávě, jak daleko to necháte dojít.
Pro připomenutí: Vaše klouby potřebují pohyb pro prokrvení a okysličení. Neprospívá jim velká zátěž, časté vibrace ani nárazy.
Základem léčby artrózy však zůstává vyvážená strava. Jejím cílem je chránit klouby před otoky a záněty a dodávat jim potřebné živiny.
Některé potraviny mají protizánětlivé účinky, jiné naopak záněty podporují. Z tohoto pohledu se na ně v tomto článku zaměřím.
Pro snadnější orientaci při organizaci vašeho jídelníčku vám zde uvádím zjednodušený přehled potravin se zánětlivými a proti-zánětlivými účinky (podle Dr. Jean Paul Courtay):
Pro zánětlivé potravinyProti zánětlivé potraviny
  • Maso a jiné živočišné bílkoviny
  • Mléčné výrobky
  • Tuky obsahující mastné kyseliny nasycené, trans* a omega 6
  • Rychlé cukry
  • Smažené a jiné potraviny poškozené nevhodnou tepelnou úpravou
  • Průmyslové potraviny
  • Káva
  • Luštěniny
  • Košťálová zelenina a česnek
  • Sirové ovoce a zelenina
  • Kysaná zelenina
  • Ovoce černé, červené a fialové barvy jako borůvky, ostružiny, maliny, jahody…
  • Ořechy, mandle,…
  • Koření (kurkuma, zázvor, řebíček, skořice…)
  • Pravá černá čokoláda
  • Zelené, černé, bílé a bylinkové čaje
Tuky omega 3 versus omega 6
Náš organismus potřebuje vyvážený přísun poli-nasycených tuků, tedy omega 6 a omega 3. Vědci potvrzují, že prehistorický člověk, který se živil lovem a sběrem, artrózou netrpěl. V jeho stravě měl vyvážený poměr omega 3 a omega 6 tedy 1:1. Naše současná strava tento poměr zdaleka nerespektuje. Poměr omega 6 a omega 3 je v průměru 20:1 a u některých jedinců až 25:1. Poli-nasycené tuky omega 3 tedy vážně našemu organismu chybí. Neváhejte nahradit slunečnicový olej řepkovým. Jezte ořechy, mandle a ryby.
Mléčné a obilninové výrobky
Ověřte si, zda váš organismus dobře snáší mléčné výrobky a cereálie. Týká se to v první řadě kravského mléka a obilovin s lepkem. V případě netolerance mají tyto potraviny silný zánětlivý účinek, mohou způsobovat nejen otoky kloubů, ale také problémy se zažíváním, ekzémy, astma, poškozování střevních stěn atd. Téma mléčných a obilných výrobků je na samostatný článek nebo i celou sérii článků. Nebudu se zde pouštět do detailů.
Pokud si chcete ověřit, jestli váš organismu dobře snáší kravské mléko, přerušte jeho konzumaci na několik týdnů. Můžete ho snadno nahradit výrobky rostlinného původu: rýžové mléko, sójové mléko, ovesné mléko, sójový jogurt, sójový sýr atd. Po 2 až 3 týdnech byste měli cítit zlepšení. Začněte tedy znovu s konzumací klasického kravského mléka. Pokud se vám příznaky vrátí, vaše netolerance je potvrzená.
Pokud vám rostlinné náhražky nevyhovují anebo se nechcete zcela rozloučit s kravským mlékem, doporučuji vám jeho konzumaci alespoň omezit a občas nahradit výrobky z kozího či ovčího mléka. To obsahuje daleko méně bílkovin a tuků než kravské mléko, čímž je pro náš organismus vhodnější a šetrnější.
V případě klasických obilovin je velkým problémem nadměrný obsah lepku. Udělejte si podobný test jako s mlékem. Vysaďte lepek. Můžete ho nahradit bezlepkovými obilovinami, jako jsou quinoa, proso, pohanka, amarant, kukuřice, rýže... Pokud po 2 až 3 týdnech pozorujete zlepšení, začněte znovu jíst lepek. Pokud to je krok zpátky, vaše netolerance je potvrzena.
V současné době je velkou tendencí bezlepková dieta. Pokud to váš zdravotní stav vysloveně nevyžaduje, nekomplikujte si život. Pevné zdraví je založeno na vyvážené stravě. Extrémy v žádném směru našemu zdraví neprospívají. Problém lepku spočívá v tom, že používané průmyslově šlechtěné obilniny ho obsahují nadměrné množství. Nechci zacházet do detailů. Pokud jste vypozorovali lehkou netoleranci, stačí, když klasické obiloviny budete pravidelně kombinovat s bezlepkovými, či obilovinami s menším obsahem lepku (oves, žito, špalda,…)
Snížit konzumaci cukru a škrobů
Nahraďte rychlé cukry potravinami, které obsahují pomalé cukry. Nahraďte bílé pečivo celozrnným. Vařte rýži a těstoviny al dente. Vařte brambory na páře nebo ve slupce. Brambory ve slupce pak můžete jíst studené nebo je podávat ohřáté (na pánvi - zapomeňte na mikrovlnku!).
Každý den jezte zeleninu a ovoce. Maso si nechte pro sváteční příležitost. Vaše střevní flora pak bude schopná posílat žaludku signál, že se má vyprázdnit pomaleji a tím se oddálí přechod cukrů do krve.
Hýbejte se. Sval v pohybu spaluje cukry. Dbejte na dostatečný přísun magnezia a vitamínu B, které hrají klíčovou roli při transformaci cukrů v energii.
Snažte se omezit konzumaci rafinovaných cukrů. Při pečení upřednostňujte přírodní cukr nebo třtinový cukr. Pro tělo jsou ideální cukry v přirozené formě, které najdeme například v ovoci, ale taky v agávovém sirupu a jiných. Ty mimo sacharidů obsahují enzymy a minerály nezbytné pro vyvážené fungování organismu.
Jak zvýšit protizánětlivé účinky vaší stravy?
Protizánětlivý efekt vašeho jídelníčku podpoříte fermentovanými potravinami. Jako je kysané zelí, ale také kefír, jogurt atd. Můžete je také nahradit probiotiky. Cílem je obohacovat střevní mikroflóru a tím posílit imunitu a předejít zánětům.
Velkými pomocníky jsou vitamín D a K. Vitamín K najdete především v houbách. Vitamín D je obsažen v mastných rybách (makrela, losos, sardinky,…). Vitamín D dokáže tělo produkovat i samo. Stačí, když se vystavíte 15 minut denně sluníčku a to od dubna do září. Od října do března je pak dobré užívat cca 2000 UI vitamínu D denně nejlépe v kombinaci s vitamínem K v potravinových doplňcích.
Ryby jsou také zdrojem zinku, který má protizánětlivé účinky a příznivě ovlivňuje obnovování chrupavky.
Taky přítomnost křemíku je důležitá, a to pro posílení chrupavky a vaziva. Najdete ho především v celozrnném pečivu a ve většině zeleniny, především ve fazolích.
Nezapomeňte ani na vitamín C, který je nezbytný v procesu obnovování chrupavky, přesněji při produkci kolagenu.
Protizánětlivé účinky má také ananas, magnézium, olivový olej (omega 9) a nesmíme zapomenout na antioxidanty, které najdete v zelenině, ovoci, bylinkách či v zelených džusech.
Pokusila jsem zde o stručný přehled bez zacházení do větších podrobností. Pokud potřebujete více informací či nějaká upřesnění, jsem vám k dispozici.
*Trans mastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace (ztužování). Hydrogenované (trans) tuky najdete v potravinách ve formě slunečnicového, řepkového oleje a jiných s poznámkou hydrogenovaný či trans. Jsou zdraví škodlivé, podílejí se na rozvoji řady degenerativních nemocí.

Artróza I: Trápí vás artróza? Jak ni?

20. května 2017 v 13:35 | Radana Charlionet
Dovršením 40 až 45 let začínáme být všichni postižení artrózou. Je to degenerativní důsledek stárnutí. Je to příroda. Záleží však na každém z nás, jak daleko ji necháme dojít. Někteří ji vůbec nepocítí. Jiní naopak začnou mít bolesti, nejdříve ráno, později celý den. Počase už máte problém zvednout nohu a vyjít schody. Večer pak máte nateklý a bolavý kloub i bez pohybu. Může dojít až k deformaci kloubů. Artróza je dlouhodobá a plíživá nemoc, která se vyvíjí postupně, po dobu 20 až 30 let, než se z vás stane opravdový invalida. Je to jedna z nemocí, která nám nejvíce znepříjemňuje život.
Bolest je natolik nesnesitelná, že se neobejdete bez léků proti otokům a bolesti jako je například ibuprofen? Tady však pozor! Zpočátku pocítíte velkou úlevu, bolest bude postupně ustupovat. Což však platí jen několik prvních týdnů. Poté se bolest vrátí, a navíc bude daleko silnější. A to není konec všem nočním můrám. Ibuprofen je velmi agresivní pro trávicí systém. Jeho pravidelným a dlouhodobým užíváním si můžete poškodit žaludeční i střevní stěny a můžete začít trpět jejich krvácením.
Je potřeba si uvědomit, že artróza není rýma nebo zlomená noha. Není to krátkodobé onemocnění. Cílem jejího léčení není jen několikadenní úleva od bolesti.
Skutečným cílem je, abyste do 6 měsíců, do 2 let či 10 let neskončili na invalidním vozíku. Naštěstí existují přírodní postupy, které nemají vedlejší efekty, umožní snížit bolest, zbaví vás otoku a podpoří znovuobnovení chrupavky.
Artróza není nemoc, která se vyvíjí vždy jen k horšímu. V jejím vývoji můžete hodit i zpátečku! Pokusím se vám zde stručně předat několik rad, jak na artrózu přirozeně a chytře.

Jak fungují klouby?

Dovolte mi, abych vám nejdříve velice stručně naznačila, jak takový kloub funguje. Váš kloub je vybaven chrupavkou, která umožňuje jeho pohyb. Chrupavka je vyživována pomoci molekul, které se nachází v synoviální tekutině, ta má funkci jakéhosi lubrikantu. Chrupavka se skládá z jednoho druhu buněk tzv. chondrocytů. Chondrocyty májí velmi důležitou funkci pro údržbu a regeneraci chrupavky. Aby byly ve formě, musí mít přístup k výživě, kterou najdou v synoviální tekutině. Představte si, že chrupavka funguje jako jakási houba: při tlaku tekutinu vypouští, a potřebuje prostor a pohyb, aby ji nasákla. Chondrocytům neprospívá, když nemáte dostatečný pohyb, když vystavujete klouby velkým nárazům či častým vibracím, pokud trpíte nadváhou, ale taky trpíte-li otoky kloubů. Je zde namístě poznamenat, že s věkem jsou chondrocyty čím dál méně aktivní.
Nemá smysl cpát se prášky proti bolesti, pokud to není nezbytně nutné. Tlumením bolesti ztrácíte možnost sledovat vývoj vaší artrózy a začít s její efektivní léčbou.
Tête fémorale - femorální hlava, Cartilage - chrupavka, Membrane Synoviale - synoviální membrána, Ligament rond - kulaté vazivo, Capsule - pouzdro
Tête fémorale - femorální hlava, Cartilage - chrupavka, Membrane Synoviale - synoviální membrána, Ligament rond - kulaté vazivo, Capsule - pouzdro

Jak na artrózu?

Váš boj s artrózou lze shrnout do tří fází.
První fáze: Uhaste požár
Pociťujete bolesti kloubů? Může to být první požární alarm!
Pokud nemáte dostatek pohybu, začněte se hýbat. Je potřeba rozproudit synoviální tekutinu v chrupavkách.
Pokud trpíte nadváhou, ulehčete svým kloubům a shoďte pár kilo. Na prvním místě byste měli snížit vaši konzumaci těstovin, škrobů a cukrů.
Pokud vaši bolest kloubů způsobil nějaký úraz v minulosti, který poranil kloub, nebo jste ve věku, kdy se může artróza projevit, přejděte rovnou k druhé fázi.
Druhá fáze: Výživou proti artróze
Existuje stále více vědeckých studií poukazujících na to, jak důležitou roli hraje výživa při tvorbě zánětů.
Abyste omezili možnost vzniku zánětů a tedy i riziko artrózy:
  • Jezte více ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na antioxidanty, které mimo jiné pomáhají snížit zánětlivost způsobenou volnými radikály.
  • Nešetřete kořením, které má také protizánětlivé účinky (pepř, kurkuma, skořice, zázvor …).
  • Zvyšte přísun mastných kyselin omega-3, které najdete v řepkovém oleji, ve lněných semínkách, v sardinkách, v tuňákovi, v lososech, v makrelách, ale taky v ořeších atd. Snižte přísun mastných kyselin omega-6 (slunečnicový olej a margarín, kukuřicový olej, olej z hroznových pecek), které zánětlivost naopak podporují. Rybí tuky navíc nemají jen protizánětlivý účinek. Ony také blokují funkčnost enzymů, které způsobují rozpad chrupavky.
Po všech těchto opatřeních můžete přejít k bylině, královně proti zánětům, původem z pouště Kalahari. Je jim Harpagofyt ležatý. Tato bylina je velmi účinná proti zánětům, zmírňuje bolest a zklidňuje. Můžete ji užívat ve formě sušené práškované hlízy 0,1-0,25 g třikrát denně nebo tekutého extraktu (1:1 v 25 % alkoholu) 0,1-0,25 ml třikrát denně (podle prof. RNDr. Luďka Jahodáře, CSc, AVICENNUM).

Harpagofyt ležatý
Harpagofyt ležatý
Třetí Fáze: Ta největší práce vás však ještě čeká: obnovit chrupavku
Současný trh vám nabízí řady přírodních doplňků na výživu chrupavky. Celkem budete potřebovat přípravky tři.
Prvním přípravkem, který vám pomůže napravit škody způsobené artrózou, je glukosamin. Jeho objev byl pro vědeckou obec revoluční. Glukosamin sulfát přispívá k obnovení poškozené chrupavky a navrátí jí její schopnost lubrikace pomoci synoviálního roztoku, což se dlouhá léta považovalo za nemožné. Při dávce 1500 mg denně, může nastat zlepšení už po 2 týdnech.
Druhým přípravkem je chondroitin, který snižuje aktivitu enzymů, které ničí chrupavku. Poslední výzkumy potvrzují, že chondroitin doplňuje účinky glukosaminu. Při dávce 1200 mg denně pocítíte zlepšení po 4 až 8 týdnech užívání, což je o něco později než u glukosaminu.
Třetím přípravkem je pak MSM neboli methyl-sulfonyl-methan (CH 3 SO 2 CH 3), je přirozeným zdrojem organické síry. MSM posílí přirozenou tělesnou produkci chondroitinu sulfátu, glukosaminu sulfátu a kyseliny hyalurónové, které podporují elasticitu kloubů.
Tak jako sulfát glukosaminu a chondroitinu, tak i MSM nejsou toxické a jsou slučitelné s jinými léky. Můžete na toto téma konzultovat vašeho lékaře. Aby však byly účinné, musí se užívat dlouhodobě. První účinky pocítíte nejdříve zhruba po 3 týdnech.
Mimo to mají pro lidský organismus i další pozitivní účinky. Snižují alergické reakce tím, že znemožňují uchycení alergenů na sliznicích. Podporují trávení, snižují problémy s průjmy, se zácpou a překyselením organismu.
Tyto potravinové doplňky nejsou levná záležitost. Na internetu najdete všechno možné, ale pozor, ne vždy té nejlepší kvality. Nechte si proto poradit v lékárně nebo od vašeho lékaře.
Mějte stále na mysli, že základem léčby artrózy je vyvážená strava. A že užívání potravinových doplňků proti artróze bude účinnější, pokud je budete doplňovat vitamínem D, omegou 3, ale taky vitamínem C a zinkem. V tomto případě vynechejte měď i železo, protože ty mají zánětlivé účinky.
Budu ráda, pokud mi napíšete o svých zkušenostech s vaší léčbou a jejími účinky ve vašem konkrétním případě.
Pokud vás téma artrózy zajímá, připravuji další článek. V tom se více zaměřím na výživu, kterou můžete artrózu oddálit, anebo jí doprovodit léčbu již projevené artrózy.
Zdroje: Dr. Bertrand Guérineau : Les Secrets de la micronutrition, Dr. Jean Paule Courtay : Les dossier de Santé et Nutrition, mars 2016, Jean-Marc Dupuis : https://www.santenatureinnovation.com/

Očkování s rozumem

10. května 2017 v 17:58 | Radana Charlionet
V zásadě jsem proti očkování. Přesněji proti hromadnému očkování, bez přípravy a bez rozmyslu. Mám k tomu hned několik důvodů. Už jen princip očkování je nepřirozeným zásahem do imunitního systému. Po desetiletích hromadného očkování se začíná ukazovat, že očkovaný organismus přestává být odolný proti určitým mutacím virů a bakterií. Paster při svém revolučním objevu vakcíny totiž zapomněl na jednu starou pravdu známou už z dob Hippocratových: "Mikrob je nic, půda je vše." (Microb est rien, le terrain est tous.). Řada lékařů také kritizuje očkování novorozenců. Imunitní systém se po narození vyvíjí a potřebuje k tomu minimálně 12 měsíců. Pokud děti očkujeme dříve, jejich nevyzrálý imunitní systém nedokáže účinně vytvořit protilátky a může docházet k disfunkcím. Multivakcíny pak tento umělý zásah ještě zhoršují. Představte si, do jakého stavu se dostane imunitní systém vašeho dítěte, když mu do těla vpravíte až šest virů a bakterií najednou. Pro celý organismus je to neuvěřitelný šok, který vyčerpává jeho vitalitu a tím i jeho obranyschopnost. Může to být základem nejrůznějších poruch fungování imunitního systému. Naše děti se pak mohou potýkat s neustálými infekcemi dýchacích cest či alergiemi. Tyto souvislosti byly dokázány řádným statistickým šetřením prováděným v Německu od 90. let. Navíc některé nemoci jako například černý kašel nebo tetanus nevytvoří protilátky v těle trvale a můžete je klidně dostat znovu. Dalším důvodem proti očkování jsou adjuventy a konzervanty, které se do očkovacích látek přidávají. Mám zde namysli hliníkové soli, které tělo nedokáže vyloučit. Hliník má nepříznivý důsledek na nervový systém, jelikož, laicky řečeno, otupuje přenos nervových signálů. Dle řady studií tak mohou mít vakcíny vliv na autismus, ale i řadu degenerativních onemocnění jako jsou Alzheimer, Parkinsonova nemoc a další. Další látkou, která od očkování odrazuje je merkur. Na základě rozhodnutí WHO je tato látka zakázána pro léčbu lidského organismu, protože je vysoce toxická. Přes tento zákaz se však dále používá jako konzervant u některých očkovacích látek, které se navíc používají pro očkování dětí. Někdy tak mám pocit, že žijeme v Kocourkově. Proč o těchto pravdách a statistikách oficiální lékařské kruhy mlčí? Vše, jak už to v naší společnosti bývá, je otázka peněz. Vakcíny stojí naše zdravotnictví miliony. Stačí se zamyslet, do čí kapsy ty peníze jdou. Navíc lékaři sami často nevidí, nebo odmítají vidět souvislosti mezi onemocněním a očkováním. A tak se informace o vedlejších následcích očkování nemůže dostat na potřebná místa…
Co si počít rodičové? Očkovat či neočkovat? Nejdřív je důležité vše zvážit zdravým rozumem. Pokud máte rozumného lékaře a máte možnost si říct, které očkování si přejete a které ne, neváhejte. Informujte se a zamyslete se nejdříve nad tím, zda je očkování opravdu nutné. Ptejme se tedy: Zda je dané onemocnění léčitelné? Obrna například není léčitelná. U zdravých dětí jsou však léčitelné všechny dětské nemoci (spalničky, černý kašel, zarděnky, příušnice). Je jisté, že u některých z nich musí rodiče respektovat karanténu a lékař má ohlašovací povinnost, jelikož jsou vysoce infekční. Zda je nemoc smrtelná nebo s rizikem vážných následků? Například toxiny záškrtu mohou mít vážné důsledky pro nervový systém. Očkovací látka snižuje působení těchto toxinů, ale proti samotné bakterii je neúčinná. Jaká je pravděpodobnost, že můžete danou nemoc dostat? Například obrna se momentálně vyskytuje jen v rovníkové Africe a šíří se znečištěnou vodou a fekáliemi. Její výskyt je tedy málo pravděpodobný, pokud však vaše děti nepijí běžně vodu z louže. Nebo taková žloutenka typu B se přenáší především nechráněným pohlavním stykem, přesto je očkování nabízeno už malým dětem.
Pokud jste vše promysleli a rozhodnete se pro očkování je důležité organismus na očkování připravit. K tomu jsou vhodná homeopatika. Pro každou očkovací látku existují homeopatické přípravky (obrna - Gelsemium 5 CH, černý kašel - Pertussinum 5 CH, spalničky - Morbillinum 5 CH, tetanus - Strychninum arsenicosum 5 CH nebo Nux vomica 5 CH ) nebo izoterapeutika dané očkovací látky. Tato homeopatika je potřeba vzít ve dvou dávkách: týden před očkováním, aby připravily imunitní systém na očkovací látku, a dále hned po očkování, čímž zmírní reakci celého organismu a případné vedlejší následky očkování. Ihned po očkování je také dobré přiložit na místo vpichu gázu s pastou zeleného jílu. Zelený jíl pomůže ze vpichu vytáhnout alespoň část toxických látek, které se do těla s očkovací látkou dostaly a snížit případný otok. Gázu je potřeba odstranit nejpozději po dvou hodinách, aby se toxické látky nepřenesly do těla zpět.
Řada lékařů kritizuje hromadné očkování. A je jich čím dál více. Každý člověk je jedinečný a jeho organismus má jedinečné reakce. Navíc nežijeme všichni ve stejném prostředí a podmínkách. Všichni nemáme stejné stravovací návyky. Každý z nás podědil různé zdravotní dispozice. Na to vše by se podle těchto lékařů měl brát zřetel při výběru očkování a jeho frekvence u každého jedince. Pokud vám tento článek stojí za zamyšlení, neváhejte na toto téma hovořit s vašim lékařem. Třeba zasejete semínko, kterým přispějete k rozumné změně zavedeného očkovacího systému.
Zdroje: Dr. Jean Elmiger: La médecine retrouvée, doplněné vydání z roku 1989
Sylvie Simon: Vaccins, mensonges et propagande, doplněné vydání z roku 2013, edice Thierry Souccar
Dr. Albert-Claude Quemoun: Ma bible de l'homéopathie, 2013, edice Quotidien malin,

Jarní úklid nejen u vás doma…

3. května 2017 v 17:08 | Radana Charlionet
S přicházejícím jarem se zvyšuje aktivita jater. Játra jsou jakýsi filtr, který odchytává a vylučuje všechny toxiny v těle a chrání imunitní systém. V našem organismu tak plní veledůležitou funkci. Játra drénují nejen odpad vytvořený našim metabolismem, ale také nečistoty, které přicházejí do našeho těla zvenčí. Přirozenou cestou se tak z těla vyloučí vše, co náš organismus považuje za škodlivé a pomůže mu to obnovit jeho biologickou rovnováhu. My toto veledílo našeho hepatického systému můžeme podpořit za pomoci bylinek.
Co do talíře?
Do jídelníčku můžeme s klidem každodenně zařadit celou řadu rostlin, které drénují játra. Tady vám uvádím ty, co máme všichni na dosah ruky: česnek, brokolice, červená řepa, černá ředkev, brukev, jablka, cibule, zelí, salát kadeřavý, kurkuma, estragon, fenykl, majoránka, bobkový list, rozmarýna, tymián, pampeliška, cikorka.
Hořčiny obsažené v cikorce či v pampelišce stimulují produkci a sekreci žluči a zvyšují odvodňovací funkci ledvin. Rostliny z rodu košťálovitých, jako brokolice, řepa, zelí, řepka atd. jsou bohaté na siřičitany, které stimulují detoxikaci jater.
Je vhodné doplnit je rostlinnými vitamíny a prvky, které se rovněž podílejí na detoxikaci jater: vitamín A (meruňky (i sušené), mrkev), vitamíny skupiny B (pivní kvas, kvasnice), vitamín C (čerstvé citrusy, brokolice), vitamín E (lískové ořechy, mandle, slunečnicový olej) a antioxidanty obsažené v hroznech, černém bezu, borůvkách či citrusech.
Zkrátka při přípravě vašich pokrmů upřednostňujte rostliny s hořkou chutí. Je mi jasné, že hořké není pro mnoho z nás příliš lákavé, ale je dobré pro zdraví. Už ayurvédská medicína, stará 5.000 let, doporučovala hořkou chuť, spolu s pálivou až ostrou chutí, během období "vasanta", které trvá od poloviny března do poloviny května.
Co do hrnku?
Jakmile jsou naše játra unavená nebo náš detoxikační systém přetížený nějakým onemocněním nebo znečištěním, mohou se projevit některé příznaky jako únava, časté bolesti hlavy, bolest svalů a kloubů, přecitlivělost na chemické přípravky atd. Vždy v tomto případě konzultujte nejdříve lékaře, protože některé příznaky mohou souviset s jiným onemocněním! Nicméně může to být ten okamžik, kdy náš hepatický systém potřebuje povzbudit léčivou bylinnou kůrou.
Zde vám uvádím některé, generacemi ověřené léčivé rostliny, které si snadno můžete opatřit, a které příznivě působí na žlučník a játra: ostropestřec, lopuch, pampeliška, rozmarýna, třezalka, tymián. Jejich léčivé účinky jsou velmi široké, od zažívacích potíží až po zánět jater, od přejedení až po potravinovou otravu. Podle doktora Francka Gigona (1), lékaře a fytoterpeuta, tyto byliny nemají žádné nežádoucí vedlejší účinky a můžete je užívat bez obav jako ozdravnou kůru po dobu 10 dnů až 1 měsíce, poté můžete kůru obnovit jednou či dvakrát. V případě obnovy kůry doporučuji odstup 3 týdny.
Pozor! Třezalka a grep intenzivně mění detoxikační aktivitu jater při současném dlouhodobém užívání medikamentózní léčby. Proto žádnou z těchto rostlin nepožívejte, pokud užíváte jakékoli léky, mohou totiž snížit nebo naopak znásobit jejich účinek.
(1) Plantes&bien-être, N°22, Mars 2016

Chvilka pro sebe

3. května 2017 v 14:30 | Radana Charlionet
"Zbláznil ses! A kde mám tu chvilku pro sebe vzít? Kolikrát nemám čas si ani odskočit na záchod..." Tak tohle je klasický scénář našeho hektického života. Děkuji Blogu.cz za toto téma týdne. Doufám, že nám pomůže se nad sebou zamyslet a zpomalit náš věčný závod s časem.

Při své naturopatické praxi se setkávám s lidmi, kteří trpí chronickou zácpou, zažívacími potíži, migrénami, ale také například nadváhou. Ve většině případů mají všichni jedno společné. Nemají čas pro sebe. Proč je důležité najít si chvilku pro sebe, napojit se na daný prožívaný okamžik, uvědomit si sám sebe, vnímat naše okolí? Protože je dobré si občas připomenout kdo jsme, odkud jdeme a kam.

Tu chvilku pro sebe většina z nás spojuje se sportem, s dobrou knihou, s kosmetikou, s masáží atd. To je pravda. Normální smrtelník si však tento luxus může dovolit o dovolené nebo při prodlouženém víkendu, a to bůh ví ještě! Víte, že si všichni můžeme najít chvíli pro sebe každý den? I dokonce několikrát za den? Zdá se vám to nemožné? Nic není nemožné! "Všechno jde, když se chce." Jak na to?

Přestaňte přemýšlet, co bylo, co bude, a napojte se na daný okamžik. Například při obědě zapomeňte na vše, co jste za dnešní den udělali, či neudělali a co ještě musíte stihnout. Soustřeďte se na každé sousto a užijte si tohoto okamžiku, kdy dodáváte vašemu tělu energii i radost. Užívejte si rozmanitých chutí, vůní i barev vašeho talíře. Chvilku pro sebe si můžete najít i během práce. Na vteřinu se zastavte a pořádně se nadechněte, uvědomte si, jak vaše tělo s každým nádechem čerpá nezbytnou energii a s každým výdechem vylučuje to nepotřebné.

Ti, co mají diář nabitý od rána do večera by si do něj měli naplánovat schůzku "sám se sebou". A tuto schůzku respektovat jako každou jinou! Čas, který si pro ni vymezíte záleží jen na vás. Nenechte se při ní rušit a užijte si ji například se šálkem dobrého čaje, minutkou meditace či dýchacího cvičení. Tato schůzka vám umožní zastavit se, urovnat si myšlenky a priority. Je to výborný prostředek zvládání stresu.


A ještě jeden důležitý důvod, proč mít čas pro sebe. Jak by se mohlo zdát není to žádný sobecký akt. Najít si chvilku pro sebe nám nepřímo umožní najít si čas i pro naše blízké. Zastavit se. Srovnat si myšlenky. Uvědomit si, co je v našem životě důležité a co naopak vůbec ne. Najít vnitřní klid a rovnováhu. Najednou si uvědomíme, že ta hromada nevyžehleného prádla může počkat a že máme chvíli času na pohádku pro naše ratolesti, na pohlazení či chvilku něžností s naším partnerem. Respektovat sám sebe a užívat si každého okamžiku znamená respektovat i naše okolí a milovat naše blízké.